Sağır Kedi Sahiplenmek

21.03.2021 Deniz Öz


Sağır kedi beslemek söz konusu olduğunda çeşitli soru işaretleri yaşanabilir; acaba kediler eve adapte olabilecekler mi? Sağır kedi nasıl eğitilir? Kedilerde sağırlık mutluluklarına engel olur mu? gibi düşünceler ilk başta kedi sahiplenmek isteyenleri zorlayabilir. Ancak güzel haber şu ki; işitme engelli dostlarımız da mutlu, eğlenceli ve sevgi dolu bir yaşam sürebilirler. Üstelik sağır kedisi olanlar da bu söylemi destekleyeceklerdir! Bazı kediler doğuştan sağır doğarlar veya genetik olarak işitme engeli geliştirmeye yatkın olurlar. Örneğin mavi gözlü beyaz tüylü kedilerin sağırlığa yol açabilen genetik özellikler taşıdıkları bilinmektedir. Tüm bunlardan bağımsız olarak hastalıklar veya kazalar da kedilerde sağırlık oluşturabilmektedir. Onlarla doğru şekilde iletişime geçildiğinde ve birlikte daha çok zaman geçirildiğinde işitme engelleri bir engel değil sizi daha da yakınlaştıran bir bağ haline dönüşecektir.

Sağır Kedisi Olanlar Neleri Bilmeli?

Sağır kedi beslemek isteyenlerin öncelikle onların işitme duyusunu anlamaları gerekir. Sağlıklı kediler bizlerden çok daha iyi duyarlar ve tıpkı bizler gibi yaşlandıkça işitme duyularının hassasiyeti azalır. Düşük perdeli sesleri aşağı yukarı bizler kadar duyarlar ancak yüksek frekanslarda oldukça iddialı olurlar. Tipik olarak insanlar 20 kHz'e kadar ses dalgalarını duyabilirken kedileri 79 kHz'ye kadar olan sesleri işitebilirler. Zaman geçtikçe iç kulaklarındaki hassas yapılar titreşimlere karşı duyarlılıklarını kaybetmeye başlar. Yaşa bağlı oluşan işitme kaybı ileri yaştaki tüm evcillerde gelişebilir. Sürekli yüksek seslere maruz kalanlarda bu işitme hasarı daha hızlı ilerleme eğilimindedir. Kediler bizlere işitme güçlüğü yaşadıklarını ifade edemezler, işitme kayıplarını diğer duyuları ile telafi ederler.

Sağır Kedi Miyavlar mı?

Sağır kedilerin miyavlayıp miyavlayamayacağı en çok merak edilen konuların başında gelir. Sağır kediler miyavlar, üstelik yüksek sesle miyavlamaları mümkündür. İşitemedikleri için çıkardıkları sesin farkında olmazlar, nasıl ki işitemeyen insanlar yüksek sesle konuşurlar; aynı durum kediler için de geçerlidir. Bu nedenle kediler her zamankinden yüksek sesle miyavlamaya başladıklarında veteriner hekim kontrollerine gitmeleri önemli bir tedbir olarak nitelendirilir.

kedinin kulağını kontrol eden veteriner

Sağır Kedi Nasıl Anlaşılır?

Az önce de ifade edildiği gibi kediler işitme güçlüğü yaşadıklarını doğrudan söyleyemezler ancak bu duyularındaki yetersizliği çeşitli şekillerde telafi etmeye çalışabilirler. Kedilerde sağırlık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek sesle miyavlama
  • İsmi söylenince tepki vermeme
  • Sesli oyuncaklarla ilgilenmeme
  • Kokuya ve sıcaklığa karşı hassasiyet artışı
  • Eve girildiğinde fark etmeme

Kedilerde işitme kaybı belirtileri gözlemlendiğinde veteriner hekimlere danışılması gerekir. Veteriner hekimler detaylı muayeneler ardında kedilerde sağırlık nedenlerini bulabilir ve neden doğrultusunda sağır kedi tedavisi süreçlerini başlatabilir. Tedavi edilemeyen bir durum olduğu takdirde de yaşam konforlarının artırılması adına gerekli adımların bilinçli bir şekilde atılması mümkün olur.

İşitme Engelli Kedilerle İletişim

Kediler duymuyorsa bu durum onlarla iletişim kurulamayacağı şeklinde yorumlanmamalıdır. Artık sesiniz yerine görsel ve dokunsal sinyalleri kullanmanız önemlidir. Kediler el sinyallerine, lazer oyuncaklarına ve akşam yemeğini haber veren yanıp sönen ışıklara karşı tepki vermeyi kolaylıkla öğrenebilirler. Sağır kedi eğitimi sırasında görsel olarak dikkatlerini çeken el hareketlerinin de ışıkların da büyük bir faydası olacaktır. Onlarla iletişim kurmak için el hareketleri kullanılacaksa her zaman aynı hareketlerin kullanılması önemlidir, böylece sağır kedi eğitimi daha büyük bir başarıyla gerçekleştirilebilir. Sağır kedilerin en önemli özelliklerinden biri işitemedikleri için çok kolay irkilebilmeleridir. Bu nedenle onları bir anda okşamak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Onu sevmek isterseniz öncelikle fark edebileceği titreşimler yaratmalı, sizi gördüğünden emin olması ve sonrasında ona yavaş bir şekilde dokunmalısınız.

yatakta sırtüstü yatan beyaz yavru kedi

Sağır Kediler Dışarı Çıkmamalı

Evde büyüyen bir kedinin işitme engeli varsa onun mümkün olduğunca dışarı çıkması engellenmelidir. Dışarısı işitme engeli olan kediler için çok ciddi tehlikelerle doludur. Yüksek sesle havlayan köpekler de araç kornaları da onların hayati tehlike yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle kedilerin dikkatini çeken durumlar karşısında evden firar etmelerinin engellenmesi için tüm önlemlerin alınması gerekir. Cam koruma ağı, cam koruma teli gibi kedi güvenlik ürünlerine buradan ulaşım sağlayabilirsiniz.

Günlük Rutinleri Oluşturmalı

Sağır kedi bakımı da beslenme de belli bir rutine oturtulmalıdır. Her gün aynı saatlerde yemek yemeleri, dinlenmek için rahatsız edilmeyecek bir alana sahip olmaları, oyun saatlerinin belirli bir düzen içerisinde kurgulanması konforlarının artırılması adına oldukça önemlidir.

Veteriner Hekimlerin Önerileri Önceliklendirilmeli

Kedilerde sağırlık doğuştan ya da sonradan oluşabilir. Aynı zamanda geçici ya da kalıcı özellik de taşıyabilir. Bu nedenle kedilerde sağırlık belirtileri yakından takip edilmeli ve veteriner hekim muayenelerine başvurulmalıdır. Kimi zaman kulak tıkanıklığı gibi kolaylıkla tedavi edilebilen bir durum olarak da karşılaşılan işitme kaybının bir çözümü varsa adım atılması büyük bir farklılık anlamına gelir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.