Köpeklerde Tasma Seçiminin Önemi

06.08.2020 Deniz Öz


Köpekler için en gerekli aksesuarların başında gelen tasmalar birçok farklı materyalden, birçok farklı özellikte ve birçok farklı renkte üretilebiliyor. Üstelik köpek tasmaları, modelleri bakımından da çeşitlilik arz ettiği için köpeklerde tasma seçiminin önemi artıyor. Dostunuzla yapacağınız yürüyüşlerde onu tehlikelerden uzak tutmak, kaçma ihtimalini ortadan kaldırmak ve aynı zamanda dışarıda karşılaşılabilecek istenmeyen durumların önüne geçmek için büyük bir önem taşıyan köpek tasmaları doğru seçilmediği takdirde konforu azaltırken sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Bu nedenle sizler için "köpeklerde tasma seçimi nasıl yapılır?" sorusunun yanıtlarını vereceğiz ve köpek tasması seçiminin önemi hakkında kısa açıklamalar yapacağız.

Köpeklerde Tasma Seçimi Nasıl Olmalı?

Köpek tasmaları ve kayışları kategorimize buraya tıklayarak ulaşabilir, yüzlerce ürün arasından dostunuzun ihtiyaçlarına yönelik olanı bulabilirsiniz. Ürünler arasında değerlendirme yaparken birden çok faktörü ayrı ayrı değerlendirmeniz gerekir. Köpeklerin aktivite düzeyleri, boyun genişlikleri, yürürken çekme davranışı sergileyip sergilemedikleri, ne kadar güçlü oldukları, alışkanlıkları gibi faktörler ilk etapta düşünülmesi gereken unsurlara örnek olarak verilebilir. Tasma seçimi sırasında düşünülmesi gereken bir diğer konu da tasmanın hangi amaçla kullanılacağıdır. Örneğin yürüyüşler sırasında köpeğinizin kontrollü bir özgürlüğün tadını çıkarmasını istiyorsanız göğüs tasması ile birlikte kullanılabilen otomatik gezdirme kayışları büyük bir konfor sunabilirken amacınız köpeğinizle birlikte koşu yapmaksa bu durumda bele bağlanabilen tasmalar ön plana çıkacaktır. Doğru aktivite için doğru tasma eşleşmesinin sağlanması gerekir. Köpek tasması çeşitleri oldukça fazla olduğu için ilk etapta karar vermekte zorlanılabilir. Bu nedenle köpek tasmaları hakkında kısa açıklamalar yapmak istiyoruz.

Boyun tasmalı, oturan sarı büyük ırk köpek

Boyun Tasması

Boyun tasmaları günümüzde en çok kullanılan köpek tasması çeşitleri arasında yer alır. Farklı kilit mekanizmaları olan bu ürünlere köpeklerin kaybolması halinde adres ve iletişim bilgilerinin saklanabildiği kimlik tüpleri takılabilir. Boyun tasması seçimi sırasında dostunuzun baş ve boyun ölçülerini göz önünde bulundurmalı, aynı zamanda tasmanın üretildiği materyalin sağlık için risk yaratıp yaratmadığından emin olmalısınız. Boyun tasmaları genel olarak köpeklerin boyun çevresi kalınlaştıkça kalınlaşır, boyun çevresi inceldikçe incelir. Bu nedenle küçük, orta ve büyük ırktakiler için boyun tasması seçileceğinde tasmanın kalınlığı, uzunluğu, imal edildiği materyal ve aynı zamanda dayanıklılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Boyun tasmaları gezdirme esnasında gezdiren kişinin hareket kabiliyetini arttırsa da çok hareketli ve tasmayı çeken köpekler için risk teşkil edebilir. Boyun bölgesinde birçok hayati fiziksel yapı olduğu için çekme davranışı sergileyen ve hareketli köpekler için gezdirme esnasında göğüs tasmalarının tercih edilmesi önerilir.

Göğüs Tasması

Göğüs tasmaları son yıllarda artan bir ivmeyle tercih edilen köpek tasması çeşitleri arasında yer alıyor. Farklı kilit mekanizmalarına sahip olan köpek göğüs tasmaları, gövdeye takıldığı için boyun bölgesine herhangi bir baskı yaratmaz. Köpeklerin kendilerini daha rahat ve güvende hissetmelerine yardımcı olan bu ürünler farklı ebatlarda ve çeşitli ek özelliklerle üretilebilmektedir. Göğüs tasması seçimi yapılırken dostunuzun gövde ölçülerini almanız gerekir. Aşırı bol ya da aşırı sıkı göğüs tasmaları amacına hizmet etmeyecektir. Çok bol olması halinde köpeğinizin içinden çıkması, çok dar olması halinde ise strese girmesi muhtemeldir. Dikkatli olunması gereken diğer bir unsur da gövde tasmasının üretildiği malzemelerdir, köpeklerin ciltlerine zararı olmayan materyallerden üretilenler tercih edilmelidir. Köpekler için göğüs tasması seçerken onunla gezdiğiniz zaman dilimlerini de düşünmenizi öneriyoruz. Gece karanlık zamanlarda ve trafiğin olduğu bölgelerde gezintilere çıkıyorsanız reflektörlü göğüs tasmaları ek güvenlik sağlayacaktır.

ormanlık alanda otomatik kayış tasması olan köpek ile kadın yürüyor

Köpek Gezdirme Kayışları

Boyun ve göğüs tasmalarına takılabilen köpek gezdirme kayışları çeşitleri tam bir güvenlik elde edilmesini sağlayan ürünlerdir. Otomatik gezdirme kayışları farklı uzunlukta olur ve makara sistemleri kilitlenip açılabildiği için dostunuzla geçirdiğiniz zamanların kalitesini yükseltir. Ancak dostunuzun ırkı ve genel davranışları özgürce dolaşmasına imkan vermiyorsa bu durumda standart özellikteki gezdirme kayışları tercih edilebilir. Gezdirme kayışları zincirli, darbe emici özellikte süspansiyonlu, deri, halat gibi farklı çeşitlerde olabilir. Bu noktada da dostunuzun alışkanlıklarını ve davranışlarını analiz etmeli; çok çeken ve ani hareketler yapanlar için dayanıklı ve süspansiyonlu gezdirme kayışlarına yönelmelisiniz. Aynı zamanda ırksal özellikleri ve kilosu da seçimleriniz sırasında değerlendirmeniz gereken faktörler arasında yer almalıdır.

Köpeklerde Doğru Tasma Seçimi Neden Önemli?

Köpekler için en doğru tasmayı seçerken tasmanın kullanım amacını; dostunuzun ırkını, beden yapısını, boyun genişliğini, eğitim düzeyini ve alışkanlıklarını değerlendirmelisiniz. Köpek tasması seçimini doğru yaptığınızda onun kendini güvende hissetmesini ve aktiviteleriniz sırasında çok daha fazla keyif almasını sağlayabilirsiniz. Bu hisler onunla kurduğunuz ilişkinin çok daha yakın ve özel olmasını da sağlaması açısından oldukça önemlidir. Yanlış tasma seçimi yapıldığında ise kan dolaşımı azalabilir, boyun sakatlanmaları meydana gelebilir, hareketleri kısıtlanabilir, dostlarınız psikolojik olarak strese girerek davranış bozuklukları geliştirebilir. Bu nedenle "köpek tasması" söz konusu olduğunda sanılanın aksine detaylı bir şekilde düşünülmesi gerekir. Onun fiziksel yapısına, davranışlarına ve sağlık gereksinimlerine uygun seçimler hem sağlığı hem de mutluluğu açısından fark yaratacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.