Köpek Alerjisi Olanların Sahiplenebileceği Irklar

23.03.2022 Aysegül Tunçay


Hipoalerjik köpekler, köpekleri sevenler ancak evin etrafına saçılan tüylere bağlı sağlık sorunları ve rahatsızlıklar yaşayanlar tarafından sahiplenilebilecek en ideal türlerdir. Hipoalerjik ırklara mensup köpekleri sahiplenmek isteyenlerin bilmesi gereken bazı önemli unsurlar var. Köpek alerjisi köpeğin salyasında, tüylerinde ya da kepeğinde yer alan proteinlerden kaynaklanır. Köpeklerde kepek ırklara göre değişiklik gösterir. Küçük köpeklerde daha az kepek meydana gelmektedir. Birçok insan hipoalerjik türlerin hiç alerjik reaksiyona neden olmadığını düşünür. Ancak "hipo" kelimesi daha az alerjik anlamına gelir. Hipoalerjik köpekler daha az tüy döker ve diğer köpeklere göre ortalamadan daha az alerjik reaksiyona neden olurlar.

Alerjik reaksiyon tüyün kendisinden ve saç foliküllerindeki kepekten kaynaklanır. Köpek tüy döktüğünde beraberinde kepek de dökülür ve eve yayılır. Köpeğin az tüy dökmesi aynı zamanda evde daha az kepek bulunmasını sağlar. Hipoalerjik köpeklerin tüylerinin birbirine karışmaması için düzenli olarak fırçalanması ve kısaltılması gerekir. Benzer bir şekilde köpeklerin düzenli olarak yıkanması da tüy ve kepek probleminin önüne geçer. Bu sayede yaşam alanı daha temiz kalır ve aynı zamanda alerjik reaksiyon riski azalmış olur.

Kesinlikle alerjik reaksiyona hiç neden olmayacak bir köpek türü bulunmaz. Köpeklere karşı aşırı miktarda alerjik reaksiyon veren insanlar hipoalerjik köpeklere karşı düşük toleranslı olabilir. Köpek alerjisi olan kişilerin hipoalerjik bir tür sahiplenmeden önce kesinlikle bu tür ile kapalı bir ortamda vakit geçirmesi tavsiye edilir. Tüy dökmeyen olarak bilinen köpek türleri bile çok az da olsa tüy döker. Bu nedenle sahiplenmeden önce alerjik reaksiyon verilmediğinden emin olmak gerekir.

affenpinscher ırkı köpek

Affenpinscher

Affenpinscher cinsi köpekler aslında avlanmak, fareleri ve eve gelen diğer böcekleri öldürmek için yetiştirilmişlerdir. Küçük ve sevimli yüzleri ile köpek severlerin favori cinsleri arasında yer alırlar. Kıvırcık tüyleri olduğu için haftada iki kez fırçalanması ve yaklaşık her üç ayda bir tüylerinin kısaltılması gerekir.

bedlington terrier ırkı köpek

Bedlington Terrier

Bedlington Terrier cinsi köpekler uzaktan bakıldığında kuzular ile karıştırılabilir. Üstelik tüylerine dokunulduğunda da kuzulara dokunmaya benzer bir dokunma hissî yaşanır. Görünüşlerinin aksine çekingen köpeklerdir. Bedlington Terrier cinsi köpekler azimli birer avcı oldukları için eskiden çiftliklerde ve kömür madenlerinde fare ve diğer haşereleri avlaması için eğitilirlerdi. Oldukça yumuşak olan tüyler çok dökülmez ancak tüylerinin birkaç ayda bir kısaltılması gerekir.

bichon erise ırkı köpek

Bichon Frise

Dilimize Bişon Çuha köpeği olarak geçen Bichon Frise köpekler oldukça dışa açık ve oyuncu karaktere sahiptir. Tüylerinin görüntüsü yumuşak beyaz bulutları andırır. Fransa'da ortaya çıkan bu tür, ilk dönemlerde sarayın gözde köpekleri arasında yer edinmiştir. Bir dönem sirklerde gösteri köpeği olan bu köpekler yumuşak başlı ve dost canlısı olmaları ile tanınırlar. Bişon çuha köpeklerinin tüyleri neredeyse dökülmez ancak tüylerinin düzenli olarak kısaltılması gerekir.

coton de tulear ırkı köpek

Coton de Tulear

Coton de Tulear cinsi köpekler oldukça yoğun, pamuk benzeri tüylere sahiptir. Madagaskar Kraliyet Köpeği olarak da bilinen bu tür dost canlısı köpek ırklarından bir tanesidir. Düzenli olarak tarandığında ve bakım yapıldığında tüyleri çok az dökülür.

havanese ırkı köpek

Havanese

Havanese türünün oldukça sık ve uzun tüyleri bulunur. 300 yıldan daha uzun süredir beslenen Havanese türü, Küba'nın Havana şehrine özgü bir türdür. Akıllı, enerjik ve dışa dönük olan bu tür oyun oynamayı, keşfetmeyi ve yeni arkadaşlar edinmeyi sever. Tüyleri çok az dökülür ancak tüylerinin matlaşmaması için günlük olarak taranması gerekir.

löwchen ırkı köpek

Löwchen

Löwchen cinsi köpekler sık ve yumuşak tüylere sahiptir. Löwchen köpeklerin genellikle boyun ve baş kısmında yer alan tüyleri uzun bırakılırken bel ve kuyruk bölgesinde tüyleri kısaltılarak küçük bir aslana benzetilir. Bu nedenle bir diğer adı da küçük aslan köpeğidir. Rönesans öncesi dönemde kraliyet aileleri tarafından sahiplenilen bu köpekler harika birer aile köpeğidir. Düzenli olarak tarandığında da çok az tüy dökerler.

maltese ırkı köpek

Maltese

İpek benzeri tüylere sahip olan Maltese dünyadaki en eski köpek türlerinden birisidir. 2000 yıldan uzun bir geçmişe sahip olan Maltese türü Akdeniz'de yer alan ada ülkesi Malta'ya özgü bir türdür. İnsanlara karşı aşırı bağlı olan bu köpekler enerji dolu ve oyuncu olmalarıyla bilinir. Kar beyazı uzun tüyleri genellikle çok az dökülür. Ancak tüylerinin dolanmaması için günlük olarak taranması ve bakım yapılması gerekir.

minyatür schnauzer ırkı köpek

Minyatür Schnauzer

Üç Schnauzer türünden en küçüğü olan Minyatür Schnauzer oldukça oyuncudur. Her gün belirli bir miktar fiziksel aktivite ve egzersiz yapmaları gerekmektedir. Çiftlik köpeği olarak kullanılan minyatür Schnauzer türlerinin tüyleri çok az dökülür. Birkaç ayda bir tüylerin kısaltılması ve her gün taranması gerekir.

poodle ırkı köpek

Poodle

Poodlelar oldukça enerjik ve akıllı köpeklerdir ancak evde son derece sakin olurlar. Standart, minyatür ve toy olmak üzere üç farklı Poodle türü bulunur. Kıvırcık tüylere sahip olan Poodleların birkaç ayda bir tüylerinin kısaltılması gerekir. Ayrıca tüylerin karışmasını ve matlaşmasını önlemek için haftada birkaç kez taranmaları önerilir.

shih tzu ırkı köpek

Shih Tzu

Uzun bir geçmişe dayanan Çin kökenli Shih Tzu türü oldukça sevimli ve karizmatik köpeklerdir. Çocuklarla ve her yaştan insanla hemen arkadaş olabilirler. Uzun tüylere sahip olsalar da tüyleri çok az dökülür. Bu nedenle orta seviyede köpek alerjisi olan kişiler için ideal türlerden birisidir. Shih Tzu türünün birkaç ayda bir düzenli olarak tüylerinin tıraşlanması gerekir. Uzun tüylü bırakıldığında ise tüyler her gün mutlaka taranmalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.