Kediler Neden Su Sevmez?

19.03.2021 Deniz Öz


Kedilerin su ile her zaman gizemli bir ilişkisi vardır. Suyla temas etmekten imtina ederler ancak musluğu açıp su içmeyi tercih edebilirler. Banyo yapmak onların korkulu rüyalarından biridir, su sesi şiddetlendiğinde ortamı terk etmeleri ise an meselesidir. Kabul ediyoruz, onları anlamak da davranışlarını sınıflandırıp anlamlandırmak da, her zaman çok mümkün değildir. Nitekim davranışlarının birçoğu bizim için gizemini korumaya devam etmektedir. Kısmen gizemli konulardan biri de kedilerin suya gösterdikleri tepkilerdir. Kediler suyu genellikle sevmezler ve hatta sudan korkabilirler. Kedilerin neden sudan nefret ettikleri hakkında birkaç farklı sav öne sürülmektedir. Hayvan davranışları üzerine çalışmalar yapan uzmanların görüşlerinden de yararlanarak bu yazımızda "kediler neden su sevmez?" sorusunun yanıtlarını aktarmaya çalışacağız, şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Islanan Tüyler Ağırlaşır

Kedilerin tüyleri oldukça sık yapıdadır ve ıslanan tüyler ister istemez ağırlaşır. Bu ağırlaşma kedilerin hareketlerini kısıtlayıcı özelliğe sahiptir. Tüm tüyleri ıslandığında kediler her zamanki hızlarında hareket edemedikleri için doğadaki avcılara karşı savunmasız kalabilirler. Bu nedenle kediler kendilerini ağırlaştırabileceklerini deneyimledikleri suyu sevmezler ya da ıslandıklarında anlık bir panik yaşayarak sudan korkabilirler. Her zaman çevik ve atik yapıda olmaya alışkın olan minik dostlarımız için ıslanma deneyimi oldukça rahatsız edici olabilir.

banyo yapan kedi

Avcı Ataları Sulak Yerlerde Gelişmedi

"Kediler suyu neden sevmez?" sorusunun bir diğer nedeni de tarihte gizlidir. Kedilerin ataları kurak iklimlerde yaşamışlardır. Su kaynaklarını su içmek için kullanmışlar ancak su içerisinde banyo deneyimi yaşama fırsatı bulamamışlardır. Gelişimsel süreçte su kaynaklarından bir miktar uzakta kalmaları onların suya karşı gösterdikleri reaksiyonlarının arka planını oluşturduğu düşünülmektedir.

İlk Banyo Deneyimleri Kötü Bir Anı Olarak Kaydedilmiş Olabilir

Deneyimler, içerisinde bulunan şartlara farklı reaksiyonlar gösterilmesine neden olabilir. Yavruluk ya da yetişkinlik döneminde zorla banyoya sokulmaları ya da kendi çabaları ile su ile tanıştıklarında şoka uğrayıp büyük bir korku hissetmeleri kedilerin ileriki dönemde suya gösterdikleri tepkileri değiştirebilir.

Suya Gösterilen Reaksiyon Değişebilir

Kediler musluğu açabilir, su içebilir ve hatta patilerini suya vurarak eğlenceli zaman geçirebilir. Bu senaryonun küvete girmekle aynı olmadığı net bir şekilde ifade edilebilir. Kediler genel olarak kuru kaldıklarında ve kontrol kendilerinde olduğunda su ile oynamaktan keyif alırken kontrol kendilerinde olmadığında işler tamamen değişebilir!

havuzda yüzen kedi

Bazı Kediler Suya Bayılıyor!

İstisnalar kaideyi bozmuyor! Bazıları diğerlerinin aksine suya bayılıyor. Çoğu kedi için banyoya girmek pek de tercih edilen bir eylem olmasa da bazıları için su ile temas etmek büyük bir keyif anlamına gelebiliyor.

Suyu Seven Kedi Cinsleri

Van Kedisi

Anavatanı ülkemiz olan, büyüleyici güzelliği ile ünü dünya geneline yayılan Van kedisi suyu seven kediler dendiğinde akla ilk gelen cinslerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Dengeli ve asil tavırları ile bulunduğu ortamı güzelleştiren Van kedileri muhteşem yüzücüler olarak tanınıyor.

Savannah Kedileri

Gelişmiş iskelet yapıları, yüksek enerjileri ve maksimum ölçüdeki merakları ile kendilerine birçok hayran kazanan Savannah kedileri de suyu seven kedi cinsleri arasında yer alıyor.

Abyssinian Kedileri

Ailesine karşı kibar davranışları ile bilinse de inatçılığı ile de nam salan Abyssinian cinsi kedilerin suyla araları oldukça iyidir. Atletik bir vücuda sahip olmaları onların en ayırt edici özelliklerinden yalnızca birisidir. Kökenlerinin Etiyopya'ya dayandığı düşünülen bu cinsin su ile arasının iyi olması kurak iklimlerde yaşayanların suyu sevmez düşüncesiyle muazzam bir tezat oluşturur.

Elbette ki her kedi aynı değil, suyu seven de sudan nefret eden kediler de hayatımızın değişmez bir parçası haline geliyor. Zaman zaman bizi zorlayan davranışlar sergileseler de dostlarımıza suyu sevdirmenin bazı yöntemleri de bulunuyor.

Kediye Su Nasıl Sevdirilir?

Kedileri suya alıştırmak ve kedilerin suyu sevmesini sağlamak düşünüldüğü kadar zor olmayabilir. Temel amacınız suyu sevmeleri ve banyo yapmaya alışmaları ise öncelikle enerjilerini atmalarını sağlamalı, ödül mamaları ile onları mutlu etmeli ve su ile tanışma süreçlerinin travmatik bir etki yaratmamasına gayret etmelisiniz. Birbirinden leziz ve besleyici ödül mamaları arasından seçim yapmak için buraya tıklayabilirsiniz. Kedilerin suyu sevmesi mutlak surette gerekli bir tavır değişikliği olarak da nitelendirilemez. Çok yaramaz olmadıkları ya da depresyona girip kendilerini temizlemeyi bırakmadıkları takdirde kedilerin su içerisinde rahat etmelerini sağlamak bir zorunluluk değildir. Bu nedenle biraz da akışa bırakmak gerekebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.