Kedi Sahiplerinin En Çok Yaptığı Hatalar

14.10.2021 Aysegül Tunçay


Kedilerle yaşayan insanlar için küçük dostlarının sağlığı ve mutluluğu en büyük öncelikler haline gelir. Nasıl gelmesin ki? Tarifi pek de mümkün olmayan o özel bağ henüz kedilerle ilk karşılaşma anında dahi kurulabilir. Onlar için her zaman en iyisi ve en doğrusu yapılmaya çalışılsa da kimi zaman tam tersi davranışların sergilenmesi mümkün olabiliyor. Bu yazımızın konusu da bu; kedi sahiplerinin farkında olmadan en çok yaptığı hatalar.

kedilerde obezite

Kedileri Gereğinden Fazla Beslemek

Evde yaşayan kedilerde en sık görülen sağlık sorunlarının başında obezite geliyor. Gereğinden fazla beslenen ve aynı zamanda günlük harcaması gereken enerjiyi atamayan kediler kilo almaya başlıyor ve kilo arttıkça birçok farklı sağlık sorununa yakalanma riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Kilo sorunları, kedilerin yaşam kalitelerini de yaşam sürelerini de ne yazık ki azaltabiliyor. Bu nedenle onların her zaman aç olduğunu düşünmek ve bu düşünce sonucunda da onların beslenme rutinini değiştirmek kedi sahiplerinin mutlaka engellemeleri gereken davranışlar arasında yer alıyor. Kedileri gereğinden çok beslemek de onlara insanların tükettiği yiyecekleri sunmak da eş derecede hatalı bir yaklaşım olarak kabul ediliyor. Kedilerden Uzak Tutmamız Gereken Yiyecekler adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Kedilerin düzenli olarak yaşlarına, kısırlaştırılmış olup olmadıklarına ve genel sağlık durumlarına özel formüle edilen kedi mamaları ile beslenmeleri gerekir. Kedi maması çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Eğer standart beslenme düzenlerine ek olarak farklı lezzetlerle buluşturulmaları isteniyorsa günlük almaları gereken kalori miktarına bağlı kalınarak yaş mamalar veya kedi ödül mamaları tercih edilebilir. Kedi ödülleri çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

kedilerde tüy topakları

Tüy Yumaklarını Normal Kabul Etmek

Kediler kendilerini temizlemek için dillerini kullanırlar. Dillerinin üzerinde geriye dönük papilla adı verilen yapılar bulunur. Bu yapılar fazla tüylerin yutulmasına neden olur. Kedilerin yuttukları tüyler doğal sindirim yoluyla dışarı atılamadığında kedilerde kusma meydana gelebilir. Daha tehlikeli bir durumda ise mide ve bağırsak yolunda bu tüy yumakları tıkanmalara eden olabilir. Bu nedenle kedilerin tüy yumağı kusmasının yakından gözlemlenmesi gerekir. Nadiren tüy yumağı kusmaları normal olsa da kusma sıklığı artarsa, öksürürlerse, iştahlarında azalma olursa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayene ettirilmeleri gerekir. Tüy yumaklarının doğal yollarla vücut dışarısına çıkabilmesi için kediler için özel olarak formüle edilen maltların kullanılması önerilmektedir.

kedi tuvaleti temizliği

Kedi Tuvaleti Temizliğini İhmal Etmek

Kedilerin kumlarının her gün en az bir kere temizlenmesi gerekir. Bu temizliğe ek olarak kumun yaklaşık her 15 günde bir tamamen değiştirilmesi önerilir. Kediler titizliklerine düşkün canlılar oldukları için tuvalet kirliliğine davranışsal tepkiler verebilirler ve ek olarak kirlilik nedeniyle çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu nedenle kedilerin tuvaletlerinin temizliğinin ihmal edilmemesi önemlidir. Kedilerin tuvaletlerinin de belli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Aşınma meydana geldiğinde tuvaletlerinin materyalinde aşınan kısımlara bakteriler girebilir. Kedi tuvaletleri söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da tuvaletlerin konumlandırılmasıdır. İmkan varsa kedilerin tuvaletleri evin sakin bir alanına konulmalı ve mama ve su kaplarının da tuvalet yakınında olmaması sağlanmalıdır.

veterine hekim kontrolleri

Veteriner Hekim Kontrollerini Aksatmak

Kedilerin tüm yaşam evrelerinde düzenli sağlık kontrollerine götürülmesi gerekir. Fakat ilginç bir şekilde dünya genelinde, kedilerin veteriner hekim kontrol sıklıklarının idealden az olduğu bilinmektedir. Kediler hastalık belirtilerini saklayabilirler, hissettikleri ağrı ya da acıyı yeni rutinleri olarak kabul edebilirler ve ne yazık ki hastalıklar belirgin şekilde ilerlemediği takdirde dikkat çekici semptomlar göstermeyebilirler. Bu nedenle düzenli veteriner hekim kontrollerine gitmeleri, sağlıkları ile ilgili bir sorun olduğu takdirde anlaşılması ve tedavi seçeneklerinin başlatılması adına en önemli gerekliliklerdendir.

kedilerde ağız ve diş bakımı

Ağız ve Diş Bakımlarını Düzenli Olarak Yapmamak

Kedilerin sağlıklı ve mutlu kalabilmesinde düzenli bakım ihtiyaçlarının karşılanmasının belirleyici etkisi vardır. Tüylerinin, kedilerin tüy yapısına göre, haftada her gün taranması gerekebilir, göz bakımları yapılmalıdır, kulak temizlikleri ihmal edilmemelidir, tırnakları düzenli olarak kesilmelidir ve tabii ağız ve diş bakımları da yapılmalıdır. Kedilerin dişleri düzenli olarak fırçalanmadığında ağız ve diş sağlıkları bozulabilir. Nitekim dünya genelinde birçok kedinin henüz 3 yaşına gelmeden ciddi diş ve diş eti hastalıklarına sahip olduğu bilinmektedir. Kedilerin dişleri fırçalanırken onlara özel diş macunlarının ve fırçalarının kullanılması gerekir. Sadece diş fırçalama da ağız ve diş sağlığını korumak için yeterli değildir. Düzenli veteriner hekim muayeneleri sırasında da diş muayenelerinin yapılması gerekir. Kediler için ağız ve diş sağlığı ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

kediler için güvenlik önlemleri

Evde Güvenlik Tedbirlerini Almamak

Kediler fazlasıyla meraklı ve sakar olabilen canlılardır. İnanılmaz derecede atletik olurlar, zekidirler ve kendilerine yeni keşif alanları bulma konusunda göz ardı edilmemesi gereken bir yeteneğe sahiptirler. Tüm bu özellikleri onların çeşitli kazalara uğrama ihtimalini artırabilir. Bu nedenle kedilerle birlikte yaşamaya başlandığında birçok farklı önlemin alınması gerekir. Pencereler, balkonlar, bitkiler, elektrik prizleri, ortadaki eşyalar, yerde kalan bir iplik parçası gibi sayısız unsur kedilerin sağlıklarını riske atabilir.

kedilerde oyun oynamak

Oyun Oynamak İçin Zaman Ayırmamak

Kediler için oyun oynamak günlük rutinlerinin bir parçası olmalıdır. Bu oyunlar sırasında kendi kendilerine eğlendikleri fark edilse de kedilerin insan etkileşimine ihtiyaç duyan canlılar olduğu gerçeğinin unutulmaması önemlidir. Kedilerle interaktif oyunlar oynamak onların bedensel ve zihin sağlıkları için de insan ve kedi arasındaki bağların güçlendirilmesi için de oldukça önemlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.