Dünyanın En Kahraman Köpekleri

12.05.2022 Aysegül Tunçay


Köpek sahiplerinin ortak düşüncelerinden bir tanesi de köpeklerinin hayatlarının önemli bir kısmına dokunduğudur ve bu şüphesiz ki çok doğru bir düşüncedir. Ancak bazı köpekler sadece sahiplerinin değil tüm insanlığın hayatını değiştirecek roller bürünmüştür. Hatta bazıları için gerçek süper kahramanlar demek çok yanlış olmaz. Bu yazımızda kahramanlıkları ile kalplere yer etmiş köpeklerle tanışacağız, keyifli okumalar.

Balto

Balto isimli Husky cinsi köpek 1925 yılında Alaska'da serum taşıyarak büyük bir salgını önledi. Alaska'nın yoğun kış şartları nedeniyle tüm yollar kardan kapandığında Balto ve önderlik ettiği diğer kızak köpekleri Nome isimli kasabanın umudu oldular. Ölümcül difteri salgını için mevcut olan tek ilaç, Balto ve arkadaşları sayesinde kasabaya ulaştırıldı. Gunnar Kaasen önderliğindeki kızak ve köpekler gece karanlığında ve sıfır görüş mesafesiyle Nome'daki insanların hayatını kurtardı.

Barry

Barry

Dünyanın en ünlü arama kurtarma köpeğinin Barry olduğunu söylemek pek yanlış olmaz. St. Bernard geçidinde dünyaya gelen Barry'nin tam adı Barry İnsan Kurtaran anlamına gelen "Barry der Menschenretter" olarak bilinmektedir. 1800 yılında dünyaya gelen Barry 12 yılda 40 insanı denizden, 2469 metre yükseklikte olan St. Bernard geçidinde kaybolmaktan ya da çığ altında kalmaktan kurtarmıştır. Hatta o zamana kadar Alp Mastiff olarak bilinen tür, Barry ile beraber St. Bernard olarak anılmaya başlamıştır. Günümüzde İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nde ziyaret edilebilen Barry'nin mağarada soğuktan yarı donmuş bir çocuğu yalayarak ısıttığı ve sırtında taşıyarak hastaneye götürdüğü bilinmektedir. Boynunda brendi fıçısı taşıyan St. Bernard köpeği imajı da Barry'den gelmektedir. Hatta günümüzde Barry'nin taşıdığı fıçı yine aynı müzede sergilenmektedir. İsveç'te dağcıların kullandığı ve çığ altında kalan ya da kaybolan dağcıları bulmaya yarayan vericilerin adı, Barry'nin sesi anlamına gelen Barryvox'tur.

chips

Chips

İnsanlık tarihindeki kahraman köpekler arasında savaş kahramanı olan Chips de bulunuyor. İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'nın silah sığınağını keşfederek birçok askerin hayatını kurtaran Chips, Sicilya'da en ateşli çarpışmalarda yer aldı. Chips, Amerikan ordusunun en yüksek ikinci ve üçüncü nişanına layık görüldü. 1990 yılında Disney, Chips'in hayatını konu alan bir film yaptı. 2018 yılında ise hayvanların Victoria haçı olarak kabul edilen PDSA Dickin Madalyası'nı aldı. Chips, İkinci Dünya Savaşı'nda Sicilya dışında Kuzey Afrika'da, Fransa'da, Almanya'da ve İtalya'nın diğer bölgelerinde de savaşa katıldı. Savaş sonrasında ise evine döndü ve 1946 yaşında böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetti.

mancs

Mancs

Mancs, kahraman köpekler arasında en ünlülerden bir tanesi. Alman Kurdu olan Mancs, Macaristan'ın Miskolc şehrinde dünyaya geldi. Mancs kelime anlamı Macarca'da pati anlamındadır. Kahraman köpek Macs en ünlü arama kurtarma köpeklerinden bir tanesidir. Mancs depremde enkaz altında kalan depremzedelerin yerini belirleme görevini yerine getiriyordu. Üstelik depremzedelerin hayatta olup olmadığını anlayarak kurtarma ekibinin diğer üyelerini elde ettiği bu bilgiye göre uyarıyordu. Bir insan öldüyse Mancs yere yatıyordu, hala hayattaysa dik durup, kuyruğunu havaya kaldırıp havlamaya başlıyordu. Üstelik Mancs ülkemizde de bilinen bir köpek. 1999 yılında meydana gelen Gölcük depreminde enkaz altında 82 saat geçiren 3 yaşındaki bebeğin yerini tespit etti ve canlı bir şekilde kurtarılmasını sağladı.

stubby

Çavuş Stubby

Çavuş Stubby, Amerikan askeri olan Robert Conroy tarafından 1917 sahiplenilmiştir. Conroy, Birinci Dünya Savaşı için Avrupa'ya geldiğinde köpeğini geride bırakamaz ve beraberinde gizlice Fransa'ya getirir. Çavuş Stubby, I. Marne Muharebesi ve Chateau-Thierry Muharebesi başta olmak üzere birçok çarpışmaya katılmıştır. Çavuş Stubby'nin duyma yetisi çok güçlü olduğu için Alman askerlerinin geldiğini daha kimse görmeden haber veriyordu. Ayrıca savaşta yaralanan ya da hayatını kaybetmek üzere olan askerlerin yanına giderek onlara moral verdiği bu kahraman köpek hakkında aktarılan bilgiler arasında yer almaktadır. Kahraman köpek hikâyeleri arasında en etkililerinden birine sahip olan Stubby, gelişmiş koku alma duyusu sayesinde hardal gazı saldırısını önceden haber vererek yüzlerce askerin hayatını kurtarmıştır. Çarpışma esnasında bir gaz saldırısına maruz kalmış ve bir el bombasının şarapneli tarafından vurulmuştur. Stubby birçok başarılarından dolayı ödül ve madalyaya layık görüldü. 1926 yılında ise hayatını kaybetti.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.